Angst: Symptomer du skal holde øje med

14 October 2019
Lykke Holzmann Søby
Angst: Symptomer du skal holde øje med

Der er efterhånden utroligt mange mennesker der lider af angst. Det kan der være mange årsager til, og det kan være svært at finde ud af hvorfor et bestemt individ pludselig udvikler angst. Det vigtigste er at der er hjælp at hente.

Årsager

Angstlidelser er komplekse og skyldes en kombination af genetiske, adfærdsmæssige, udviklingsmæssige og andre faktorer. Risikofaktorer for angst kan inkludere en familiehistorie med angst og nylige eller længere perioder med stress.

Det er kendt, at hjernekredsløbet involveret i frygt og angst bidrager til oplevelsen af ​​angst, skønt den mekanisme, hvormed angst aktiveres, er ukendt. Undersøgelser af tvillinger og familier antyder, at gener spiller en rolle i opståelsen af ​​angstlidelser. Børns modgang og overbeskyttelse af forældrene har begge været forbundet med den senere udvikling af angst symptomer. Det er vigtigt at udelukke medicinske årsager til angst, såsom gener i skjoldbruskkirtlen, inden en diagnose stilles.

Almindelige fysiske angst symptomer inkluderer:

Hovedpine og træthed

Muskelspænding og ømhed

Have svært ved at synke

Skælvende eller rystelse

Svedende

Hjertebanken

Kvalme

Følelse af åndenød

At skulle på badeværelset ofte

Hos børn og unge med generel angstlidelse er angst og bekymringer ofte forbundet med præstation eller kompetence i skolen eller i sportsbegivenheder. Derudover kan bekymringer omfatte punktlighed, konformitet og perfektionisme.

Behandling

Medicin og kognitiv adfærdsterapi er de mest anbefalede behandlinger for angst.

Medicin mod angst

Benzodiazepiner med høj styrke lindrer symptomer hurtigt og har få bivirkninger, selvom døsighed kan være et problem. Fordi folk kan udvikle en tolerance over for dem – og skulle fortsætte med at øge dosis for at få den samme effekt – ordineres benzodiazepiner normalt kun i korte perioder. Mennesker, der har haft problemer med stof- eller alkoholbrug, skal ikke tage den slags medicin da de kan blive afhængige.

Psykoterapi

Psykoterapi involverer at tale med uddannet sundhedspersonale, såsom en psykiater, psykolog, eller rådgiver for at lære at håndtere angsten.

Kognitiv terapi

Kognitiv adfærdsterapi er meget nyttigt til behandling af angstlidelser. Den kognitive dimension hjælper mennesker med at ændre de tankemønstre, der understøtter deres frygt, og den adfærdsmæssige dimension hjælper mennesker med at ændre den måde, de reagerer på angstfremkaldende situationer.

 

Flere Nyheder